Waarom een oude Cv-Ketel vervangen?

 

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 15 jaar, als uw ketel dan ook deze leeftijd heeft bereikt, is het slim om de cv-ketel te vervangen. Als uw ketel ouder is dan 15 jaar is er een grote kans dat de cv-ketel niet meer zuinig stookt. Het rendement van cv-ketels neemt af na een bepaalde leeftijd waarbij ze minder efficiënt zullen werken. Een cv-ketel vervangen is dan niet alleen een extra kost, maar ook een investering. Wel is dit ook afhankelijk van welke soort cv-ketel uw aanschaft, maar een ding is zeker: elke nieuwe cv-ketel zal zuiniger zijn dan de oude cv-ketel. Ook bespaart u door de nieuwe cv-ketel ook op onderhoudskosten. Een oude cv-ketel loopt sneller een risico op kapotte onderdelen.

Bij een cv-ketel ouder dan 15 jaar gaan er regelmatig onderdelen stuk, waardoor de kosten erg kunnen oplopen. Een nieuwe ketel heeft minder risico’s op regelmatige storingen of kapotte onderdelen. Wel moet de nieuwe ketel alsnog goed worden onderhouden, om geen last te krijgen van storingen en kapotte onderdelen.

 

Een Nieuwe Cv-Ketel als investering

 

De tijd waarin u een nieuwe cv-ketel terugverdiend, ligt grotendeels aan hoeveel zuiniger de nieuwe cv-ketel is. Om te berekenen wat de terugverdientijd is van de nieuwe cv-ketel wordt meegenomen hoeveel energie er wordt bespaard met de nieuwe cv-ketel. Een oude gasketel verbruikt gemiddeld ongeveer 35.0000 kWh per jaar. Als u deze gasketel vervangt door een condensatieketel, zal het gemiddeld verbruik dalen tot 25.000 kWh per jaar.

De kosten voor een condensatieketel zijn ongeveer € 5.000,-, waarbij er 10.000 kWh per jaar wordt bespaard. Tegenwoordig kost 10.000 kWh ongeveer € 2.400,-, als u rekent met € 0,24 per kWh. Dit zou dus betekenen dat de nieuwe ketel binnen iets meer dan 2 jaar is terugverdiend. Daarnaast kan de cv-ketel zo een 15 jaar mee, waarbij er dus ook nog veel geld verdiend aan zal worden.

 

 

DE CV Ketel / Centrale Verwarming Ketel

 

 

Als uw cv-ketel al 15 jaar of ouder is, maar nog prima werkt, zult u niet de neiging hebben om deze te vervangen. Toch kan dit wel een verstandige keuze zijn. Een oude cv-ketel stookt namelijk meer energie voor dezelfde warmte dan een nieuwe cv-ketel. Dit betekent hogere kosten voor dezelfde warmte in huis. Heeft uw oude cv-ketel wel regelmatig problemen, zoals kapotte onderdelen of wordt de woning niet meer goed verwarmd? Dan is de keuze sneller gemaakt. Maar is een nieuwe cv-ketel een goede keus en is deze investering ook snel terug te verdienen?

 

 

 

Welke Cv-Ketel is de beste keuze?

 

 

De ouderwetse, conventionele cv-ketels zijn niet meer te koop in Nederland. Deze oude ketels zijn niet zuinig genoeg en u zult er ook nauwelijks energie op besparen vergeleken met de oude cv-ketel.

Grofweg heeft u de keuze uit een combiketel of een condensatieketel. Deze ketels zijn de meest populaire ketels, omdat ze efficiënter werken waarbij er zo veel energie op wordt bespaard.

De condensatieketel is de meest zuinige cv-ketel. Voor een deel bestaan de uitgestoten gassen uit waterdamp. Deze waterdamp wordt bij de condensatieketel opnieuw gebruikt om het water opnieuw op te warmen. Dit gebeurt niet bij de combiketel. De condensatieketel wordt daarom ook wel een hoogrendementsketel genoemd.

De combiketel combineert het verwarmen van uw woning met het aanleveren van warm, sanitair water. U kiest dan voor een solo combiketel, waarbij de ketel zorgt voor de centrale verwarming, waarbij er ook een boiler of geiser geplaatst wordt voor het warme, sanitaire water. Als u behoefte heeft aan direct warm water, dan kunt u het beste kiezen voor een combiketel met een ingebouwde boiler. Dit bespaart ruimte en daarnaast hoeft u niet meer lang te wachten op het warme water.

Al met al is een condensatieketel dus een betere keuze als u het besparen van energie het belangrijkste aspect vindt. De combiketel daarentegen is een betere keuze, als u veel waarde hecht aan de combinatie tussen het opwarmen van sanitair water en de centrale verwarming in huis.