Gaslek, gasleiding afdoppen & meer

Steeds meer woningen in Nederland gaan over van gas op duurzame energie. Denk hierbij aan energie van grote windparken op zee, zonnepanelen en geothermie (warmte uit diepe aardlagen). Wel is het zo dat de meeste woningen in Nederland nog steeds voorzien zijn van gasleidingen. Bij nieuwbouw of renovatie van een woning, moet er veel aandacht worden besteed aan de gasleidingen. Gasleidingen zijn het meest risicovol voor als er een fout wordt gemaakt. Om deze reden is het uiterst belangrijk dat de gasleidingen op een precieze manier worden gelegd en aangesloten.

Als u geen verstand heeft van het installeren van gasleidingen, schakel dan ook een loodgieter in voor uw eigen veiligheid. Er is namelijk een te groot risico op latere complicaties met grote gevolgen die niet te veroorloven zijn.

 

Een Gasleiding laten Repareren

Als er een gaslek is in één van de gasleidingen, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Een gaslek herkennen kan door de indringende gaslucht in de woning. Als dit het geval is, twijfel geen moment en grijp direct in. Er is namelijk een kans op acuut explosiegevaar. En zelf de gasleiding afdoppen is zonder kennis en ervaring geen goed idee.

De eerste stap die u moet nemen is de gaskraan afsluiten. Daarnaast is het ook belangrijk om ramen en deuren zoveel mogelijk open te houden. Uiteraard moet er ook gezorgd worden dat er geen vuur aanwezig is in de woning, ook niet na het openen van de deuren en het raam. Er is namelijk alsnog een gevaar op een explosiegevaar.

De tweede stap die u moet nemen is het direct bellen van de loodgieter. De loodgieter zal de gasleidingen controleren op een gaslek en de gasleiding afdoppen. De loodgieter kan in ernstige gevallen ook bepalen of er andere maatregelen nodig zijn. Vraag na de reparatie eerst toestemming aan de loodgieter voordat u de gaskraan weer opendraait. 

 

De Aansluiting van een Gasleiding

In de meeste woningen wordt gas verbruikt voor een cv-ketel, gaskachel en voor het fornuis. Wanneer de keuken of de woonkamer wordt gerenoveerd, kan het zijn dat de gasleidingen verlegd zullen moeten worden. Een goede aansluiting van de gasleiding is dan ook zeer belangrijk om explosiegevaar te voorkomen. Ga om deze reden dan ook niet zelf uw gasfornuis aansluiten, maar laat hiervoor altijd een loodgieter langskomen. De loodgieter heeft de kennis en de middelen om dit op een veilige manier te doen. U hoeft u op deze manier geen zorgen te maken over een goede aansluiting en u kunt zonder zorgen gebruik maken van het gas. Wel is het belangrijk dat de gasleidingen onderhouden blijven. Wat houdt dit onderhoud in? In principe hoeft u weinig aan onderhoud te doen. Wel is het verstandig om de loodgieter de gasleidingen jaarlijks te laten controleren. Op deze manier wordt slijtage tijdig vastgesteld en kunnen de leidingen en aansluitingen ook tijdig worden vervangen. Veiligheid is in dit geval belangrijker dan de kosten, want gasleidingen brengen nou eenmaal een groot risico met zich mee.

Het Onderhoud van Gasleidingen

 

Er is een regelmatige keuring nodig van de gasleidingen om problemen te voorkomen. Eventueel is een nieuwe gasinstallatie nodig om gevaar te voorkomen. Niet alleen binnen huishoudens is deze regelmatige keuring nodig, maar ook bij kantoren en andere gebouwen van organisaties die gasinstallaties hebben.

Bij een onderhoudsbeurt zal alle apparatuur waarbij gas wordt verbruikt, worden gecontroleerd en ook de aansluitingen met de gasleidingen zelf. Onderdelen die door slijtage zijn aangetast worden op deze manier op tijd geconstateerd en kunnen tijdig vervangen worden. Na een onderhoudsbeurt kunt u zeker zijn dat de gasleidingen nog goed zijn aangesloten en dat de gasleidingen nog werken.

Ook als u de loodgieter inschakelt voor een onderhoudsbeurt van de op gas werkende cv-ketel, zullen de gasleidingen nagekeken worden. Een regelmatige onderhoudsbeurt van de cv-ketel is belangrijk, omdat de cv-ketel het hart is van de verwarming van uw woning. De veiligheid is hiermee gegarandeerd voor niet alleen de cv-ketel, maar ook de gasleidingen.

Al met al is het onderhoud van de gasleidingen dus erg belangrijk om risico’s van explosiegevaar en andere vervelende uitkomsten te voorkomen.